Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Wednesday, 27 October 2010

TIP : Menambah Kelajuan Internet

Boleh ke kita nak tambah kelajuan internet ? Bagi yang guna broadband, pasti pernah mengalami masalah internet slow, tak boleh masuk dan sebagainya. Jadi di sini, diperturunkan beberapa tip untuk menambahkan kelajuan internet anda :

CARA 1

Pergi ke laman web http://www.getfullspeed.com/ Software ini tersangat2 membantu meningkatkan kelajuan kelajuan browser Firefox dgn IE. Cuma ikut arahan yg diberi dan Insyaallah berkesan. Jgn risau akan side effect atau bahaya. Sememangnya selamat dipakai.

CARA 2

Bagi sesiapa yg malas nak gunakan software, korang boleh try guna cara ni. Tapi ini hanya untuk Mozilla Firefox jer. Tak kira apa version pun. Tapi, kat sini arahan dalam Bahasa Inggeris :

1. Type "about:config" into the address bar and hit enter. Scroll down and look for the following entries:

network.http.pipelining,
network.http.proxy.pipelining,
network.http.pipelining.maxrequests

Normally the browser will make one request to a web page at a time. When you enable pipelining it will make several at once, which really speeds up page loading.

2. Alter the entries as follows(nak alter setting cuma enter je kat entries tersebut. Automatik entries akan bertukar tulisan bold.) :

Set "network.http.pipelining" to "true"

Set "network.http.proxy.pipelining" to "true"

Set "network.http.pipelining.maxrequests" to some number like 3348. This
means it will make 3348 requests at once.

3. Lastly right-click anywhere and select New-> Integer. Name it "nglayout.initialpaint.delay" and set its value to "0". This value is the amount of time the browser waits before it acts on information it receives.

If you're using a broadband connection you'll load pages MUCH faster now!

Cubalah....Hehehe

CARA 3

Enable IP packet forwarding. Bagi sesiapa menggunakan Windows NT/2000/XP ini merupakan salah satu cara melajukan dan memudahkan talian internet dan penghantaran fail di dalam satu kumpulan rangkaian komputer.

Mari kita berkenalan dgn TCP dan TCP/IP

TCP
Membekal fungsi transport bagi memastikan kesemua byte yg dihantar dapat diterima ke lokasi target.

TCP/IP
Merupakan routable protocol (fungsi dari IP) melalui routable protocol, semua kandungan mesej tak hanya mengandungi address destinasi stesen , tetapi juga address destinasi network. Ini memberikan mesej TCP/IP di hantar ke rangkaian berlainan (subnets) dalam sesebuah organisasi atau worldwide.

Jadi sekarang ini kita akan mula masuk ke dalam kerja penggodaman. Hehehe

1. Mula2 klik pada Start>>Run>>Taip REGEDIT dan enter

2. Bila dah masuk ke dalam pop up window regedit apa yg anda perlu ialah mencari HKEY_LOCAL_MACHINE>>SYSTEM>>CurrentControlSet>>Services>>Tcpip>>Parameters

3. Di sini anda perlu berhati untuk mengubah nilai yg terdapat di dalam regedit ini, silap ubah PC anda mungkin akan mengalami kerosakan sistem Windows dan perlu diformat balik.

4. Setelah anda sudah berada di dalam Parameters, cari Value Name IPEnableRouter.

5. Right click pada Value Name tersebut dan klik pada modify

6. Sekarang anda perlu menukarkan Value Data dari 0 kepada 1...0 bermaksud disable manakala 1 enable...

7. Tutup regedit tersebut dan restart semula. Insyaallah anda akan terasa perbezaan pada sambungan internet anda

Dibawah ini cara yg lebih untuk difahami...

System Key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters]
Value Name: IPEnableRouter
Data Type: REG_DWORD (DWORD Value)
Value Data: (0 = disabled, 1 = enabled)

*Notes - Setiap value yg berada di regedit anda perlu berhati2 ketika menukar nilai value...Ini kerana komplikasi pada sistem windows mungkin boleh terjejas disebabkan kesilapan...Anda bertanggungjawab sekiranya terjadi apa2 kepada Windows system anda.

** Kalau risau tak jadi - tak perlu risau sebab kita boleh tukar balik digit yang ditukar tadi ke asal. masuk balik tempat yang kita edit tadi, dan tukar balik nilai 1 .... ke nilai 0. Itu saja.


So, camane. Ada BRAN ? Share kan pengalaman anda di sini, saya nak tau, pasal internet saya ni memang ada berubah kelajuan dia, walaupun saya ambil pakej celcom paling murah (RM38.00) sebulan.

1 comments:

Nic said...

Nice tip, Mr. Que! I'm trying tip 2 since i use Firefox and I think it worked. Just wonderful, thanks a lot! (^_^)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates